VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

RoodMicrotec vindt zichzelf te klein voor de beurs

Met een omzet van nog geen 16 miljoen euro is chip-testbedrijf RoodMicrotec één van de echte kleintjes op de beurs. En dat is niet altijd gemakkelijk.

Een fusie of samenwerking met andere bedrijven, daar heeft het Zwolse RoodMicrotec wel oren naar.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering eind april liet topman Philip Nijenhuis al optekenen dat ‘iedereen op de koffie mag komen.'

Last
Het zelfstandige beursbestaan lijkt een zware last voor Rood Microtec. Tegenover de winst die het bedrijf afgelopen jaar haalde van 558 duizend euro zijn de kosten van de beursnotering (circa 400 duizend euro) meer dan marginaal.

Nu zijn deze beurskosten redelijk goed in te schatten. Maar RoodMicrotec kreeg afgelopen jaar ook een aantal forse eenmalige lasten voor de kiezen, samen goed voor een bedrag ter hoogte van de jaarwinst.

Het gaat om een afschrijving, kosten van een reorganisatie en een schikking van een geschil met een consultancy firma.

Opvallend zijn ook de extra 40.000 euro aan kosten die Rood heeft moeten maken om informatieverzoeken van toezichthouder AFM te beantwoorden en de fors hogere kosten van de accountant.

Voor welke posten de toezichthouder zo'n bijzondere interesse aan de dag legde maakte RoodMicrotec niet bekend op de vergadering met beleggers.

Pensioen
Maar het zou goed mogelijk kunnen zijn dat de AFM meer wilde weten over de bijzondere constructie die Rood gebruikt om onder pensioenlasten uit te komen. Halverwege 2010 ging RoodMicrotec een bijzonder soort achtergestelde lening aan.

Via deze zogenoemde mezzanine kapitaal is een pensioenverplichting van bijna twee miljoen euro van de balans gehaald. In plaats daarvan prijkt nu meer eigen vermogen in de boeken. Dit alles in samenspraak met huisaccountant Mazars en de mogelijkheden die de IFRS boekhoudregels biedt.

Hopelijk begrijpt ook de accountant van een eventueel partnerbedrijf de ingewikkelde constructie.

Lees ook:

24 februari 2011

 25 februari 2010



Gerelateerde artikelen